top of page

The League of Extraordinary Gentlemen, Movie Review



SuperHero Archives 12.05.2021:

Σειρά στις περίεργες ταινίες που δεν είναι και τόσο SuperHero έχει το The League of Extraordinary Gentlemen, μια ταινία που πολύς κόσμος αρέσκεται να “βαράει” και γενικά το “ίντερνετ” δεν έχει και πολύ καλή γνώμη γι’ αυτή. Εμένα για κάποιο λόγο μου άρεσε. Μου άρεσε και τότε που βγήκε αλλά και τώρα που την είδα πάλι γι’ αυτό το κείμενο. Καταλαβαίνω τα λάθη της και τα σφάλματά της σαν δημιουργία αλλά γενικά εγώ, για κάποιο λόγο, περνάω πολύ καλά βλέποντας την. Για ιστορικούς λόγους να πούμε ότι είναι η τελευταία ταινία που έπαιξε ο Sean Connery και υπάρχουν φήμες ότι απέρριψε τον ρόλο του Gandalf στην τριλογία του Lord of the Rings για να κάνει αυτή την ταινία! Ίσως όχι και η καλύτερη επιλογή όπως έδειξε ο χρόνος.


Το σενάριο παίρνει τις ελευθερίες του και έχει πολύ μικρή σχέση με το comic και το τι γίνεται εκεί. Τα βασικά υπάρχουν, όπως οι χαρακτήρες ας πούμε, αλλά γενικά σχεδόν όλα τα άλλα είναι κάτι που υπάρχει μόνο στην ταινία. Οι πρωταγωνιστές είναι όλοι χαρακτήρες από γνωστά μυθιστορηματικά βιβλία και η ιδέα να μπουν όλοι μαζί στον ίδιο κόσμο είναι κάτι που προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ. Όπως πάντα θα μιλήσω για την ταινία, μιας και αυτό εξετάζουμε εδώ και επίσης το comic δεν το έχω διαβάσει ποτέ, οπότε δεν γνωρίζω πολλά πράγματα πέρα από τα πολύ βασικά. Μια άλλη διαφορά που υπάρχει όμως εδώ και αυτό το ξέρω είναι ότι έχουμε και έναν καινούργιο πρωταγωνιστή στην ομάδα, έναν χαρακτήρα που δεν υπάρχει στο comic και για ακόμα μια φορά είναι αυτός που μέσω του οποίου η ταινία επιλέγει να μας συστήσει τον κόσμο της. Το καλό με αυτόν είναι ότι είναι και αυτός κάποιος χαρακτήρας από κάποιο βιβλίο και δεν είναι από το πουθενά. Ωραία πινελιά μιας και θα μπορούσαν πολύ άνετα να βάλουν το οποιονδήποτε εκεί.

Βασικά το σενάριο έχει να κάνει με το ότι η διαφορετική αυτή ομάδα μαζεύεται από κάποια μυστική υπηρεσία της Αγγλίας για να αποτρέψει έναν villain της εποχής, που ακούει στο όνομα The Fantom, από το να αρχίσει έναν Παγκόσμιο Πόλεμο το 1899. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι πολύ ωραία ιδέα το όλο concept και το πως το πάει η ταινία που προσπαθεί να κάνει αυτούς του κάπως παράταιρους χαρακτήρες να δουλέψουν όλοι μαζί σαν ομάδα για το γενικό καλό. Αυτό όμως, για ακόμα μια φορά, δεν μεταφέρεται όπως θα έπρεπε στις οθόνες μας και κάπου εδώ αρχίζουν τα λάθη.


Για να το βγάλουμε από τη μέση να πούμε ότι τα CGI είναι πολύ κακά. Πολύ κακά για μια παραγωγή ακόμα και για τότε. Μια παραγωγή που είναι από μεγάλο στούντιο και δεν νοείται αυτό που είδαμε. Και όπως πάντα τα πρακτικά εφέ είναι πολύ καλά. Δηλαδή έχω κουραστεί να το γράφω αυτό. Ειδικά για τις ταινίες στα τέλη του ‘90 και αρχές του ‘00… Πόσο δύσκολο ήταν να δουν ότι η τεχνολογία δεν ήταν εκεί που έπρεπε ακόμα; Τέλος πάντων θα μου πεις ότι αν δεν είχαμε αυτούς μπορεί να μην είχαμε αυτό που έχουμε σήμερα οπότε… Το μόνο που δουλεύει πολύ καλά στα CGI είναι ο χαρακτήρας του Griffin, The Invisible Man, που "φαίνεται" πραγματικά ωραίος, αλλά αυτόν τον έχουν πολύ λίγο μέσα στην πλοκή, σε σχέση με τον χρόνο της ταινίας, και φαίνεται πολύ ότι αυτό έχει γίνει για να μην “σπαταλούν” χρήματα στο CGI του. Λίγο πριν πάμε στο σενάριο να πω ότι μου αρέσουν πολύ και τα εικαστικά της ταινίας και το art direction που και δίνει κάτι από την εποχή αλλά και είναι πολύ ωραίο οπτικά με “gothic” αναφορές, χρώματα και σχέδια.

Συνεχίζουμε, πολλές φορές το σενάριο και οι διαλογοι είναι αρκετά “παιδικοί”, αν και δεν υπάρχουν τόσο πολύ “οι τυχερές” στιγμές για να πάει παρακάτω η πλοκή, υπάρχουν όμως κάποιες φορές πολλά σχέδια κτλ που βγαίνουν στο δευτερόλεπτο, δηλαδή αν ο χαρακτήρας έχανε λίγο χρόνο σε κάτι τελικά δεν θα γίνονταν αυτό που θα έσωζε την κατάσταση. Αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα γενικά σε ότι έχει να κάνει με δράση που κάποιες φορές το “παρατσάκ” είναι πολύ στα μούτρα σου και καταλαβαίνεις σαν θεατής ότι είναι πολύ ψέμα. Το άλλο κακό εδώ έχει να κάνει με το λεγόμενο “plot armor”. Εντάξει, σε κάποιες φάσεις το παραχ**ουν με αυτό! Έχει σκηνές που έχουμε πέντε και δέκα στρατιώτες να βαράνε αέρα ενώ είναι τόσο κοντά στους πρωταγωνιστές και αυτοί από “του δι**λου το κοπάνι” να σκοτώνουν όποιον “θέλουν”, συγκεκριμένα έχει μια σκηνή που ένας από τους πρωταγωνιστές σκοτώνει με μια σφαίρα τρία άτομα (!) που φοράνε πανοπλία, δηλαδή η σφαίρα, του 1899, πέρασε μέσα από τρία σώματα με μέταλλο απ’ έξω! Τέλος με το σενάριο έχουμε και το κακό “PG-13”. Είναι μια ταινία που για ακόμα μια φορά στοχεύει στους εφήβους και έτσι έχει κοπεί από μέσα η έντονη βία και το πολύ αιματοκύλισμα, κάτι που δεν γνωρίζω αν είναι στο comic έτσι, και πέρα από το οτιδήποτε άλλο αυτό είναι για κακό για έναν και μόνο λόγο, ένας από τους πρωταγωνιστές είναι βαμπίρ. Φαίνεται πολύ έντονα, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, το πόσο προσπαθεί ο σκηνοθέτης να βάλει την φύση της Mina στην οθόνη αλλά με τεχνάσματα και βλακιούλες για να μη φανεί ότι είναι μια αιμοσταγής δολοφόνος, κάτι που από την άλλη χτίζει και κάπως τον χαρακτήρα της βέβαια. Και πάλι για τελευταία φορά να πω ότι δεν γνωρίζω αν έτσι είναι αυτή και στο comic και ήταν “μονόδρομος” για τους δημιουργούς να την παρουσιάσουν έτσι αλλά σε όπως έχω ήδη πει από μια αρχή έχουν πάρει αρκετές άλλες ελευθερίες με το σενάριο οπότε μάλλον φαίνεται ότι η διαφορετικότητα της Mina έχει να κάνει με το PG-13 και τίποτα άλλο. Μπορεί να κάνω και λάθος, μακάρι δηλαδή γιατί έτσι θα κάνει το comic πολύ πιο ενδιαφέρον.

Spoiler Alert:

Για εμένα το πιο ωραίο στην ταινία είναι ο villain. Και με αυτό δεν θέλω να πω ότι έχουμε να κάνουμε με κάποιον καλό ή μοναδικό χαρακτήρα αλλά με την αποκάλυψη ότι αυτός ήταν που τους πήρε για να φτιάξουν την ομάδα με απώτερο σκοπό να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις και τις αδυναμίες που έχει ο καθένας τους για την κατασκευή όπλων. Μπορείς να πεις, λοιπόν, ότι πιο πολύ μου άρεσε το plot twist με αυτόν. Είναι ωραίο σχέδιο και βγάζει νόημα για όλους τους χαρακτήρες που είναι εκεί, εκτός του πρωταγωνιστή μας! Όλοι έχουν κάτι να δώσουν σαν όπλο στα χέρια του villain αλλά ο Allan Quatermain δεν έχει κάτι το ιδιαίτερο να δώσει, δηλαδή όλα τα skills που έχει ο χαρακτήρας είναι καθαρά δικά του και κάτι που δεν μπορείς να αναπαράγεις σε κάποιο εργαστήριο, σαν τον ορό του Dr. Jekyll πχ. Αυτό είναι κάτι που σκέφτηκα τώρα και κάνει ακόμα μια πτυχή του σεναρίου κακή, καθώς στην τελική δεν έχουμε λόγο που ο πρωταγωνιστής μας είναι σε αυτή την ιστορία, πέραν του ότι είναι και στο comic και πρέπει να είναι και εδώ.

End of Spoiler


Έχουμε τελικά ένα μικρό κείμενο γεμάτο άσχημα πράγματα, έλα όμως που εμένα μου αρέσει η ταινία! Δεν ξέρω αν είναι το γεγονός που φέρνει όλους αυτούς του χαρακτήρες μαζί, δεν ξέρω αν είναι τα γυαλιά της νοσταλγίας (όπως και στα X-men) αλλά για κάποιο λόγο εγώ διασκεδάζω με αυτή την ταινία παρά τα κακά της. Ένα που μπορείς να πεις ότι είναι καλό είναι η ηθοποιία, τουλάχιστον οι άνθρωποι μπροστά στις κάμερες κάνουν καλά της δουλεια τους και ίσως μπορείς να πεις ότι έχει και μια βασική, καλή παρουσίαση των χαρακτήρων της ομάδας και το τι κάνει ο καθένας. Πέρα από αυτά πολύ λίγα πράγματα. Δεν ξέρω αν είναι μια ταινία που αξίζει να δεις και “να χάσεις το χρόνο σου” σε αυτή, νομίζω πάει περισσότερο προς την κατηγορία “guilty pleasures μου”, δηλαδή καταλαβαίνω ότι είναι κακή δημιουργία, όπως τελικά έδειξε και ο χρόνος, αλλά για κάποιο λόγο εμένα μου αρέσει και διασκεδάζω πολύ μαζί της.


Comentarios


bottom of page