top of page

Green Lantern, Movie Review


SuperHero Archives 15.09.2021:

Holy crap! Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις με αυτή την ταινία; Υπάρχουν αναλύσεις επί αναλύσεων γιατί αυτή η δημιουργία είναι κάτι το πολύ άσχημο. Θα προσπαθήσω να βάλω κι εγώ το λιθαράκι μου σε αυτές. Δεν θυμάμαι, σχεδόν, καθόλου την αντίδραση μετά την πρώτη μου θέαση της ταινίας. Καλά, καλά έχω ξεχάσει αν πήγα σινεμά ή όχι. Νομίζω ότι είχα πάει αλλά δεν είμαι σίγουρος. Με τον καιρό η ταινία έχει μείνει στο κεφάλι μου ως κάτι το πολύ κακό και μπήκα να την ξαναδώ τώρα για το κείμενο με τις χαμηλότερες των προσδοκιών και η αλήθεια είναι ότι αν μπεις έτσι δεν θα χάσεις τίποτα πέρα από τον χρόνο σου!




Κλασικά για πρώτη ταινία του είδους έχουμε το origin story του ήρωα. Σου δίνει να καταλάβεις κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρεις τόσο για το Green Lantern Σώμα, όσο και για τον Hal Jordan, τον πρωταγωνιστή μας. Αυτό από μόνο του κάνει την ταινία να έχει πολλές σκηνές που κάποιοι χαρακτήρες απλά λένε πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ο θεατής για να πάει παρακάτω και είναι κάποιες οι φορές που δεν βγάζει νόημα η πρόταση που λέει κάποιος για κάτι μέσα στον διάλογο και είναι, σχεδόν, φανερό ότι ακούμε κάτι που δεν βοηθάει τον διάλογο που έχουν οι χαρακτήρες στην οθόνη αλλά εμάς σαν θεατές. Αυτό όμως το έχουν πολλές ταινίες, και όχι μόνο του είδους, οπότε δεν μπορώ να το προσάψω σαν κάτι το πολύ, πολύ κακό, μιας και δεν είναι εκεί όλη την ώρα όπως σε άλλες παράγωγες.

Πριν πάμε λίγο πιο βαθιά στο σενάριο να αρχίσω ανάποδα απ' ότι συνήθως και θα πάω στα τεχνικά. Έχουμε να κάνουμε με μια ταινία που τα τεχνικά παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτή καθώς μεγάλο μέρος της είναι εκτός της Γης και κάποιοι χαρακτήρες της δεν είναι άνθρωποι. Ο σκηνοθέτης, Martin Campbell, έκανε την επιλογή να “παίξει” πολύ λίγο με πρακτικά εφέ και, σχεδόν όλα τα άλλα να είναι CGI. Στα SuperHero Archives έχω μιλήσει πολλές φορές για το πόσο καλύτερα είναι, και οπτικά, τα πρακτικά εφέ σε σχέση με τα CGI και αυτή η ταινία δεν αποτελει εξαίρεση. Στα πολύ λίγα πρακτικά εφέ που έχουμε βλέπεις τη διαφορά και το πόσο καλή δουλειά έχει γίνει σε σχέση με τα CGI. Τα CGI από την άλλη είναι πολύ λίγες οι φορές που δουλεύουν. Γενικά όχι απλά “φαίνεται” η πράσινη οθόνη αλλά σχεδόν ότι υπάρχει στην ταινία φτιαγμένο από υπολογιστή είναι πολύ ψεύτικο. Να φανταστείς κιόλας ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι το τόσο παλιό και ταινίες που ήρθαν πριν από αυτή κάνουν πολύ ανώτερη δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Και πάλι καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να φέρεις στη ζωή έναν τέτοιο ήρωα χωρίς τα CGI αλλά όταν το Star Wars Επεισόδιο 3, που είναι έξι χρόνια πιο παλιό, έχει καλύτερα εφέ από εσένα, μάλλον κάτι λάθος κάνεις… Έτσι με απλά λόγια τα εφέ είναι άσχημα. Δεν είναι άσχημα στο concept, πραγματικά μου αρέσουν οι ιδέες πίσω από πολλα που βλέπουμε, αλλά είναι άσχημα στο πως τα βλέπουμε. Ειδικά θα πρέπει να μιλήσω για το κοστούμι του ήρωα που διάλεξαν να το κάνουν όλο CGI κι είναι το πιο ταιριαστό παράδειγμα γι΄ αυτό που λέω. Μου αρέσει πολύ η ιδέα και το concept art του αλλά στην πράξη φαίνεται πολύ ψέμα και δεν κολλάει πολλές φορές όταν το βλέπεις μέσα σε σκηνικά που είναι κανονικά.

Αφού το “φάγαμε” το μεγαλύτερο κακό πάμε και στα άλλα τώρα. Hal Jordan, που τον υποδύεται ο Ryan Reynolds. Ενώ έχουμε τον κλασικό “επαναστάτη” πρωταγωνιστή κάτι που προσπαθεί η ταινία να μας δείξει από την αρχή αλλά πραγματικά μέχρι το τέλος της δεν κατάλαβα ακριβώς τι είναι ο Hal. Προσπαθούν να κάνουν ένα “ταξίδι του ήρωα” με τον Hal να αρχίζει με κάποιους φόβους και να καταλήγει στον Green Lantern που όλοι ξέρουμε αλλά δεν σου περνάει ακριβώς αυτό… Μπορεί και να είμαι εγώ λίγο βλάκας και να μην το έπιασα αλλά σε άλλες ταινίες δεν είχα κανένα θέμα με αυτό. Το “ταξίδι” έχει και αυτό πολλά προβλήματα και φτάνει σε ένα τέλος που για μένα δεν δικαιολογεί το να γίνει “Green Lantern” ο Hal. OK προσπαθούν να σου δείξουν ότι είναι “πονόψυχος” ο πρωταγωνιστής αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τις πράξεις του στο τελευταίο μέρος της ταινίας. Οι αποφάσεις που παίρνονται εκεί από τον ίδιο με κάνει να σκέφτομαι ότι είναι εκεί απλά και μόνο για να γίνει “ήρωας” ο Hal και τίποτα παραπάνω. Στο προηγούμενο κείμενο μίλησα μερικώς για το πόσο καλά το έκανε αυτό το πρώτο Iron Man, μπορείτε να πάτε εκεί να δείτε. Έτσι για εμένα έχουμε έναν “άδειο” πρωταγωνιστή που δεν με βοηθάει να δω τα πράγματα από τα μάτια του και να τον συμπονέσω στην τελική του απόφαση.


Πάμε στον επίσης άδειο villain μας. Προσπαθούν να δώσουν ένα background σε αυτόν και η αλήθεια είναι ότι έχουμε να κάνουμε με έναν villain που είναι πολύ μεγάλη απειλή για τον ήρωας μας, κι αν θέλετε την γνώμη μου εγώ θα τον φυλούσα για κάτι παρακάτω. Έχουμε να κάνουμε με μια αρχαία οντότητα, σχεδόν όσο και το Σώμα των Green Lanterns. Ο λόγος που αυτός έχει για να κάνει ότι κάνει είναι αρκετά generic. Απλά θέλει να καταστρέψει το Σύμπαν. OK, χ**τήκαμε! Κάπου, κάπως, κάποτε θα τον φέρει και ο δρόμος του στη Γη και έτσι αρχίζει το “πανηγύρι”. Καταρχάς μιας και αυτός είναι τόσο δυνατός και μεγάλη απειλή για τον Hal η ταινία επιλέγει να τον έχει να “κόβει” βόλτες στον Υπερπέραν πριν για κάποιο τελείως “κουλό” λόγο έρχεται στη Γη. Βλέπεις καθαρά το “ο πρωταγωνιστής πρέπει να μάθει τις δυνάμεις του και μετά να του πετάξουμε τον μεγάλο κακό” που έχουν κάποιες ταινίες, και αυτός είναι ένας λόγος που εγώ πιστεύω ότι ο Parallax θα έπρεπε να έρθει σε επόμενη ταινία. Τελικά δεν βγάζει και νόημα στο κεφάλι μου το πως ο Hal καταφέρνει να κάνει ότι κάνει στην ταινία και να τον νικήσει. Δεν βγάζει νόημα γιατί μου φαίνεται πολύ ψέμα το ότι κανένας στο Σώμα τόσα χρόνια δεν σκέφτηκε να το κάνει αυτό...

Αυτός είναι “το μεγάλο κεφάλι” έχουμε και έναν άλλον χαρακτήρα που τον λες και villain αλλά είναι εκεί απλά και μόνο γιατί ο Parallax, όπως είπαμε και πριν, δεν θα “μπορεί” να είναι από τώρα στη Γη καθώς θα “καθάριζε” τον Hal στα πέντε λεπτά ταινίας. Αυτός δεν ξέρω τι ρόλο “βαράει” στην πλοκή και τελικά είναι εκεί μόνο για να καλέσει τον Parallax στην Γη και με τελείως τυχαίο τρόπο. Δεν βοηθάει πουθενά την ταινία ο Hector και περισσότερο θα έλεγα ότι ίσως να ήταν καλύτερα να μην τον είχαμε μέσα για να μην “χάνουμε” χρόνο μαζί του. Πολλά μπορείς να πεις για το πόσο αχρείαστος είναι ο χαρακτήρας και γιατί δεν υπάρχει λόγος να έχουμε τις σκηνές που έχουμε με αυτόν αλλά περισσότερο θα σταθώ στο ότι για κάποιο λόγο ο δημιουργός ήθελε αυτόν και το Hal να έχουν μια μικρή διαμάχη με θέμα το πόσο “δημοφιλείς” είναι… Δεν καταλαβαίνω που βοηθάει την πλοκή η κόντρα αυτή. Έχουμε πει πολλές φορές ότι κάποια πράγματα σε ταινίες δεν βγάζουν νόημα αλλά εδώ το “τερματίζουν” νομίζω.


Δεν έχουμε τελειώσει εδώ με τους villains! Έχουμε και τον Sinestro μέσα στην ταινία, αλλά έχουμε τον πρώιμο Sinestro πριν γίνει αυτό που ξέρουμε από τα comics. Μάλιστα η ταινία μας δίνει και τον λόγο που αυτός γίνεται ότι γίνεται ή για να το πω καλύτερα προσπαθεί. Εμένα προσωπικά δεν μου πέρασε στιγμή από το μυαλό ότι θα γίνει villain ο χαρακτήρας όπως τον βλέπουμε εδώ. Ναι, OK έχει τις διαμάχες με τους Φύλακες για το πως πρέπει να κινηθεί το Σώμα σε κάποια θέματα αλλά δεν βγάζει νόημα αυτό που κάνει στο τέλος, μιας και πάντα αυτό που θέλει είναι το καλό του Σύμπαντος. Το μόνο καλό που έχει είναι το μακιγιάζ στο πρόσωπό του, καθώς η στολή του είναι CGI σαν και του Hal. Anyway και πολύ μίλησα γι’ αυτόν μιας και είναι εκεί για να είναι και τίποτα άλλο.

Οι άνθρωποι που είναι γύρω από το Hal είναι το ίδιο άδειοι με αυτόν. Για να πω όλη την αλήθεια βλέπεις ότι ο Taika Waititi μαζί με τον Ryan Reynolds προσπαθούν να δώσουν κάτι στους χαρακτήρες τους αλλά με ένα σενάριο σαν και αυτό μάλλον δεν είχαν και πολλά για να δουλέψουν οι άνθρωποι. Το ερωτικό ενδιαφέρον του Hal, Carol Ferris, που την υποδύεται η Blake Lively, μπορώ να πω ότι είναι ότι πιο αδιάφορο έχουμε δει σε ταινία του είδους! Μας λένε ότι έχουν ένα παρελθόν και αυτό ίσως να το περνάν κάπως καλά οι ηθοποιοί αλλά μέχρι εκεί. Προσωπικά δεν κατάλαβα για πιο λόγο η κοπέλα έπεσε πάλι στην αγκαλιά του Hal στο τέλος πέραν του ότι πρέπει να έχει και μια κοπέλα στο πλάνο στις τελευταίες στιγμές της ταινίας.


Νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις πως θα κλείσω αυτό το κείμενο. Δεν είναι καλή ταινία και σίγουρα δεν αξίζει τον χρόνο σου καθώς και το χρόνο, τον κόπο και τα λεφτά του στούντιο και των ανθρώπων από πίσω. Δεν ξέρω πως έβγαλαν αυτή την ταινία στο σινεμά. Ίσως το μόνο καλό που έχω να γράψω έχει να κάνει με την ροή της καθώς ότι σ**τά και να έβλεπα στην οθόνη μπορώ να πω ότι δεν βαρέθηκα και οι, σχεδόν, δύο ώρες που κρατάει πέρασαν αρκετά “γρήγορα”. Μπαίνει όμως στην ίδια “στοίβα” με Justice League και Suicide Squad, δηλαδή πραγματικά εύχομαι να μην ξαναχάσω χρόνο από τη ζωή μου για να τη δω και το ίδιο θα έλεγα και σε εσάς!



Comments


bottom of page