top of page

Jonah Hex, Movie Review



SuperHero Archives 05.05.2021:

Γυρνάμε και πάλι στην Άγρια Δύση με τον Jonah Hex. Για εσάς που δεν γνωρίζετε ο χαρακτήρας αυτός είναι κανονικά μέσα στο σύμπαν της DC των comics και είναι ένας καουμπόι που δεν μπορεί να πεθάνει ή τουλάχιστον δεν το αφήνουν οι ινδιάνοι που τον βοηθούν. Πέρα από αυτό είναι ένας ακόμα άνθρωπος σαν κι εμάς χωρίς καμία υπερδύναμη. Δεν γνωρίζω πολλά για το comic θα πάω με ότι μας δίνει η ταινία γι’ αυτόν, αν και ξέρω ότι έχουν αλλάξει πολύ το origin του ήρωα.


Βάζοντας να δω την ταινία το πρώτο που παρατήρησα ήταν ότι είναι πολύ μικρή. Έχουμε να κάνουμε με κάτι που είναι λιγότερο από μιάμιση ώρα! Αυτό και μόνο με ανησύχησε λίγο για το πως θα μπορέσουν σε τόσο λίγο χρόνο να δώσουν μια πλοκή και να συστήσουν τον χαρακτήρα στο κοινό που δεν το ξέρει. Προσωπικά να πω την αλήθεια μου έχουν λείψει λίγο οι τόσο “μικρές” ταινίες γενικά. Με την εισχώρηση του digital “film” στον κινηματογράφο όλες οι παραγωγές πλέον είναι τουλάχιστον κοντά στις δύο ώρες και κάτι που είναι τόσο μικρό εμένα με ευχαριστεί γιατί στην τελική και μάπα να είναι λες, “τουλάχιστον δεν έχασα και πολύ ώρα από τη ζωή μου”.


Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι που ναι μεν δεν λες ότι έχασες τελείως το χρόνο σου αλλά δεν είναι κάτι που θα θυμάσαι για πάντα, και εσύ και ο χρόνος όπως έχει δείξει τελικά για αυτή την ταινία. Έχουμε μια ιστορία που ξέρει τι θέλει να πει και το λέει ωραία με όχι πολλές φανφάρες, και σκηνές δράσης εκεί που πρέπει για όσο πρέπει και έτσι όπως περιμένεις να είναι από μια ταινία στην Άγρια Δύση.

Μπαίνουμε με το πως ο Hex έγινε αυτό που είναι “σήμερα” στην ταινία και εδώ ο δημιουργός με μια σκηνή μας λέει και τι έχει γίνει αλλά και μας συστήνει τον villain, παρουσιάζοντας και το πόσο πολύ μακριά μπορεί αυτός να φτάσει για τον στόχο του. Έτσι με τη μία παίρνουμε τρεις διαφορετικές πληροφορίες που θα μας χρειαστούν παρακάτω. Ωραία και γρήγορα, χωρίς πολλά slow-mo και σκηνές για να πούμε ότι κάναμε κάτι (ναι, εσένα βλέπω Snyder’s Cut). Το άλλο που μπορείς να παρατηρήσεις σε αυτή τη σκηνή είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μεγάλα (ή τουλάχιστον “θα γίνω μεγάλο”) ονόματα στο Hollywood. Ο John Malkovich για παράδειγμα παίζει τον villain, κάτι που είχα ξεχάσει αν και είχα δει την ταινία τότε που βγήκε, και ο Michael Fassbender παίζει το πρωτοπαλίκαρο του, not bad. Ο πρωταγωνιστής μας έρχεται στη ζωή από τον Josh Brolin, που θα γίνει πολύ γνωστός μετά από αυτή την ταινία για τον Thanos, και το “χορό κλείνει”, μπορείς να πεις, η Megan Fox σε ρόλο που εντάξει όλοι βλέπουμε γιατί τον πήρε (δεν είναι σεξιστικό σχόλιο αυτό)!


Ο villain, λοιπόν, θέλει να πάρει στην κατοχή του ένα πολύ προηγμένο όπλο, για την εποχή, και με αυτό να καταστρέψει κάποιες πόλεις της Αμερικής. Κάπου εκεί οι υπηρεσίες προστασίας της πρώιμης Αμερικής φωνάζουν τον Hex να τους βοηθήσει με το θέμα καθώς ξέρουν ότι είναι ο μόνος που μπορεί να τους βρει τον Turnbull. Κάτι που ξέχασα να πω είναι ότι ο Jonah, εξαιτίας του ότι πέθανε και επανήλθε στη ζωή μια φορά (τουλάχιστον) αυτό του έδωσε την δύναμη να μιλάει με τους νεκρούς. Αυτό γίνεται αφού ακουμπόντας τους πεθαμένους αυτοί επανέρχονται στη ζωή για λίγη ώρα και για όσο τον αγγίζουν. Όσον αφορά αυτό το όπλο που θέλει ο κακός να πω ότι έχουμε να κάνουμε ακόμα μια φορά με “τεχνολογία comic”, δηλαδή κάτι τέτοιο δεν θα υπήρχε σίγουρα τότε αλλά επειδή η ταινία μας εξηγεί τι θέλει αυτό το όπλο να κάνει στον κόσμο που το βλέπουμε, δεν έχω μεγάλο πρόβλημα με αυτή την “ιστορική αναφορά” σε κάτι το ανύπαρκτο.

Μικρή ταινία, πολλές οι πληροφορίες που πρέπει να πάρουμε όμως. Έως ενός βαθμού αυτά που πρέπει να ξέρουμε τα βλέπουμε. Εκτός ταινίας ίσως υπάρχουν και άλλες πληροφορίες που θα έπρεπε να ξέρουμε για τις “δυνάμεις” του Hex και τον ίδιο αλλά εδώ ότι πρέπει να γνωρίζουμε για να πάμε παρακάτω χωρίς να “ξύνουμε” το κεφάλι μας το έχουμε. Γενικά θα μπορούσες να πεις ότι υπάρχουν και κάποιες “τυχερές” αποφάσεις κάποιον χαρακτήρων και γίνεται έτσι όπως γίνεται αυτό που γίνεται αλλά δεν είναι τόσο έντονο και στα μούτρα σου όπως σε άλλες ταινίες.


Τεχνικά έχουμε να κάνουμε με μια ωραία μεταφορά της Άγριας Δύσης. Εμένα προσωπικά μου αρέσει αυτή η “μαυρίλα” και η “βρωμιά” που θέλει να μεταφέρει η ταινία ότι ήταν τότε, κάτι που μέσα στο κεφάλι μου βγάζει απόλυτα νόημα. Τα εφέ ενώ είναι καλά γενικά έχουν κάποιες σκηνές που για κάποιο λόγο γίνονται πολύ άσχημα. Γενικά όμως μιλάμε για μια ταινία που δεν έχει και τόσα πολλά “μη αληθινά” πράγματα να μας δείξει και έτσι στη γενική εικόνα έχουμε περισσότερο πρακτικά εφέ και όχι CGI. Και μιας και μιλάμε για πρακτικά εφέ ας βάλω και το μακιγιάζ μέσα, με τον Josh Brolin να φαίνεται να του είναι λίγο δύσκολο να παίξει με αυτά που του έβαλαν στο πρόσωπο του για την ανάγκες του ρόλου αλλά να τα φέρει εις πέρας μια χαρά. Οι ηθοποιοί κάνουν καλά τη δουλειά τους, με πολύ μικρές εξαιρέσεις κάπου, κάπου αλλά δεν είναι κάτι που σε βγάζει από τη “μαγεία”. Τέλος έχουμε να κάνουμε με μια ταινία που διαφέρει πολύ μουσικά από τις άλλες του είδους, τόσο των SuperHero movies, όσο και των western movies, και έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε αυτή έχει δουλέψει η μπάντα Mastodon, για όσους γνωρίζουν από metal. Αυτό κάνει το soundtrack λίγο πιο χαρακτηριστικό και διαφορετικό, τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά που ξέρω αυτή τη μπάντα και μου αρέσει.

Τελικά απλά είναι τα πράγματα, έχουμε να κάνουμε με μια μικρή ταινία που βάζει έναν, σχετικά, άγνωστο (αντί)ήρωα της DC στο κινηματογράφο και για εμένα πετυχαίνει αυτό που θέλει να κάνει χωρίς να φλυαρεί σε τίποτα. Μου αρέσει αυτό. Ίσως αν ήταν άλλο ένα μισάωρο παραπάνω να καταλαβαίναμε πιο πολλά για τους πρωταγωνιστές μας αλλά αυτό είναι κάτι που δεν της χρειάζεται. Σίγουρα δεν μπαίνει στις καλύτερες μεταφορές που έχουν γίνει από comic αλλά σίγουρα είναι πολύ κοντά σε αυτές απλά και μόνο γιατί λέει την ιστορία που θέλει να μας πει και τέλος, χωρίς να μας πρήζει για τα sequel, τα prequel και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Δεν ξέρω αν θα έλεγα όμως ότι είναι κάτι που αξίζει τόσο πολύ μιας και όταν το βλέπεις θα περάσεις καλά αλλά μέχρι εκεί και τίποτα άλλο. Για χειρότερα να πω ότι μετά από κάποιο χρόνο θα την ξεχάσεις κιόλας, όπως και εγώ ας πούμε. Αυτό είναι όμως και γι’ αυτό είναι στη “θέση” που είναι στην “λίστα”, έχουμε μια καλή ιστορία στην Άγρια Δύση της DC και τέλος.



Kommentare


bottom of page