R.I.P.D., Movie Review
- Vegeta Jr.
- May 3, 2021
- 5 min read

SuperHero Archives 03.05.2021:
Συνέχεια στις “όχι-και-τόσο-SuperHero SuperHero-movies” και έχουμε το R.I.P.D. μια ταινία που επίσης θυμάμαι να έχω δει όταν βγήκε στο σινεμά αλλά μέχρι εκεί. Για κάποιο λόγο αυτή είχε σβηστεί από το μυαλό μου και την θυμήθηκα όταν έφτιαχνα τις λίστες για να δω ποιές ταινίες θα πιάσω για την στήλη. Το περίεργο είναι πως ακόμα και όταν θυμήθηκα ότι την είχα δει αγνοούσα σχεδόν όλο το σενάριο της και στην πορεία καθώς έβλεπα την ταινία μου έρχονταν κάποια πράγματα από αυτό. Γενικά η γνώμη του “ίντερνετ” δεν είναι και η καλύτερη και η αλήθεια είναι ότι μετά την θέαση της θυμήθηκα το γιατί.
Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με κωμωδία και από το πρώτο λεπτό η ταινία μπαίνει με αυτό το ύφος και πάει έτσι μέχρι το τελευταίο. Αυτό το γεγονός και το ότι η αφήγηση στην αρχή έρχεται από το Ryan Reynolds μοιάζει πολύ ύποπτα με το Deadpool και την αρχή του… Κάτι που βέβαια είναι εις βάρος της δεύτερης ταινίας καθώς το R.I.P.D. έχει βγει κάποια χρόνια πριν το Deadpool. Το δεύτερο πράγμα που θα δεις είναι το καστ. Έχουμε να κάνουμε με μεγάλα ονόματα στο τότε, ίσως και στο τώρα, Hollywood με πολύ καλές ερμηνείες από όλους και αυτό είναι κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί έχει ξεχαστεί έτσι αυτή η παραγωγή, και από τους θεατές αλλά και από τα στούντιο. Κλασικά μετά την επιτυχία του MCU όλοι προσπαθούσαν να κάνουν μεταφορές από comics έτσι η Universal πήρε ένα από τα comic της Dark Horse. Ωραία ιδέα και ένα comic που για ακόμα μια φορά δεν γνωρίζουν πολλοί, όπως και εγώ άλλωστε.
Το σενάριο έχει να κάνει με τον Nick Walter, Ryan Reynolds, που είναι ένα αστυνομικός που πέθανε και στην μετά θάνατον ζωή ανακαλύπτει ότι ο “άλλος κόσμος” θέλει τις υπηρεσίες του και μπαίνει στο τμήμα του Rest in Peace Department, ένα τμήμα που δουλειά του είναι να κυνηγάει πεθαμένους που δεν θέλουν να πάνε στην άλλη ζωή και εξαιτίας αυτού όσο μένουν στη Γη παραμορφώνονται, και αυτοί εξωτερικά αλλά και το περιβάλλον γύρω τους. Συνάδελφος του, και αυτός που θα πας πει τι παίζει με πολλά πράγματα στην άλλη ζωή, είναι ο Roycephus “Roy” Pulsipher, Jeff Bridges, ένας παλιός σερίφης από την Άγρια Δύση που έζησε κάπου στο 1800. Γενικά το δίδυμο αυτό έχει καλή χημεία και η ηθοποιοί παίζουν πολύ καλά, ένα πράγμα μόνο με ενόχλησε και αυτό είναι η προφορά που κάνει ο Jess για τον χαρακτήρα του κάτι που μετά από κάποια φάση καταντά πολύ κουραστικό αλλά νομίζω ότι ήταν μέρος του χαρακτήρα οπότε δεν γίνονταν να το αλλάξουν.

Spoiler Alert:
Για να μιλήσω για τον κακό θα πρέπει να πάω σε spoilers καθώς δεν είναι 100% εμφανές ποιος είναι αυτός από την αρχή-αρχή. Τελικά φαίνεται ότι πίσω από όλα κρύβεται ο φίλος και συνεταιρος του Nick, Bobby Hayes, που τον υποδύεται ο Kevin Bacon. Καλά παίζει ο ηθοποιός, καλό σχέδιο έχει ο villain αλλά μέχρι εκεί και τίποτα παραπάνω. Είναι λίγο ένας villain της γραμμής που δύσκολα θα θυμάσαι για καιρό. Εγώ προσωπικά μέσα στα πολλά που ξέχασα για την ταινία ήταν και αυτός! Τόσο τον ηθοποιό που το υποδύεται αλλά και τον ίδιο σαν χαρακτήρα και ανταγωνιστή. Τα άσχημα αρχίζουν με αυτόν, λοιπόν. Πέραν από το ότι δεν είναι κάτι ξεχωριστό με την αποκάλυψη του ότι αυτός είναι ο mastermind για όλα ξεκινάει και το κουβάρι με τις “συμπτώσεις” που γίνονται στο σενάριο που αυτό με τη σειρά του φωνάζει σε εμάς ότι βλέπουμε μια ταινία και όχι κάτι που θα μπορούσε να γίνει.
End of Spoilers
Θέλω να πω ότι σεναριακά έχουμε να κάνουμε, για ακόμα μια φορά, με πολλά πράγματα που αν γίνονταν αλλιώς δεν θα είχαμε την ταινία. Δηλαδή όλα του κάθονται έτσι του villain, όλα κάθονται έτσι στους πρωταγωνιστές, όλα κάθονται έτσι στη πλοκή που αν κάτι το πολύ μικρό άλλαζε δε θα γίνονται τίποτα από αυτά που βλέπουμε. Κάπου εδώ να πω ότι δεν μιλάμε για τόσο παλιά ταινία, όπως λέω συνήθως για να δώσω μια δικαιολογία σε κάποιες καταστάσεις, καθώς είναι του 2013 και εμένα προσωπικά τόσο πρόχειρα σενάρια, ειδικά από μια ταινία που είναι σχεδόν του σήμερα, δεν μου αρέσουν.

Από τη φύση της η ταινία έχει να κάνει με κάτι που είναι δύσκολο να έρθει στην οθόνη μας και τα CGI δίνουν και παίρνουν. Θα μπορούσαν να κάνουν και πρακτικά εφέ, ειδικά σε κάποιες σκηνές, αλλά ο δημιουργός επέλεξε CGI οπότε έχουμε ένα CGI fest σε πολλές σκηνές, κάτι που με την ποιότητα των εφέ καταντάει κουραστικό. Υπάρχουν κάποιες στιγμές που είναι λες και έχουν πληρώσει άλλους ανθρώπους να κάνουν κάποια εφέ και αυτά φαίνονται πολύ καλά αλλά γενικά μιλάμε για μια κατάσταση που είμαι σίγουρος ότι σε δέκα χρόνια το πολύ θα μπει στον ίδιο κουβά με τα CGI του Spawn, και το μόνο που το κρατάει ακόμα για να μην μπει εκεί είναι ότι και σήμερα έχουμε πολλά κακά CGI σε ταινίες που δεν θα έπρεπε, όσον αφορά το budge τους. Το ψέμα φαίνεται πολύ… Ότι δεν είναι πρακτικά μπροστά στους ηθοποιούς, όλοι οι εχθροί τους δηλαδή, φαίνονται πολύ-πολύ πλαστικοί και άσχημοι.

Κλείνοντας να πω ότι δεν αξίζει και για τίποτα παραπάνω αυτή η ταινία. Τελικά υπήρχε ένας πολύ καλός λόγος που την είχα διαγράψει από το κεφάλι μου και λογικά κάτι τέτοιο θα γίνει και πάλι μετά από κάποιο καιρό. Δεν είναι ότι είναι να σε κάνει να νευριάζεις, όπως άλλες (ξέρετε για ποιές μιλάω), απλά δεν είναι τόσο καλή δημιουργία. Δεν είναι καλή στο σενάριο που όλα γίνονται καθαρά από τύχη και όλα πρέπει να συνδέονται κάπως και δεν είναι καθόλου καλή από θέμα εφέ, κάτι που χρησιμοποιεί κατα κόρον η ταινία. Το μόνο καλό είναι οι ηθοποιοί που αν και παίζουν σε ένα άσχημο σενάριο δίνουν για ακόμα μια φορά τον καλύτερο εαυτό τους, αυτόν που ξέρουμε και αγαπάμε από αυτά τα ονόματα. Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε άνετα να πάει στραβά και οι άνθρωποι να πάνε εκεί μόνο για το paycheck, όπως έχουμε δει και σε άλλες ταινίες (πάλι ξέρετε για ποιές μιλάω). Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη μεταφορά του comic αν και η αλήθεια είναι ότι αν ο στόχος είναι απλά η διαφήμιση αυτού εμένα με έπεισε να το διαβάσω, μιας και όπως έχω πει και άλλες φορές μου αρέσουν πολύ οι θρησκευτικές μυθοπλασίες, πράγμα που έχει μέσα του και το όλο θέμα με την μετά θάνατον ζωή!
ΥΓ. Έχω και ένα κόλλημα με τα όπλα και το γενικό στήσιμο του R.I.P.D. Γενικά σε σενάρια που έχουν να κάνουν με κάτι τέτοιο (ή με εξωγήινους πολιτισμούς) μου κάνει πολύ περίεργο το ότι οι όποιες οντότητες σκέφτηκαν ένα σύστημα ή ένα όπλο το οποίο είναι καθαρά ανακάλυψη δική μας. Δηλαδή όπως στο κεφάλι μου δεν γίνεται ένας εξωγήινος πολιτισμός να φτιάξει ένα όπλο που θα είναι στο ίδιο concept με τα ανθρώπινα, πολύ απλά γιατί δεν έχει ίδια ερεθίσματα με τον πολιτισμό μας και τις ίδιες απειλές, πόσο μάλλον φυσική μορφή, έτσι και εδώ μου κάνει πολύ περίεργο που κάτι στην μετά θάνατον ζωή δουλεύει με ένα σύστημα που ανακαλύψαμε εμείς πριν από 200, 300 χρόνια ξέρω ‘γω. Πως δούλευαν πριν στο R.I.P.D.; Λογικά αυτό το τμήμα είναι κάτι που υπάρχει από πάντα, όπως και ο θάνατος, οπότε δεν γίνεται να δουλεύουν με κάτι που φτιάχτηκε από εμάς 300 χρόνια πριν. Μπορεί, βέβαια, να μας πουν ότι και αυτοί εξελίσσονται με τον άνθρωπο αλλά αυτό είναι κάτι που η ταινία δεν μας λέει και το σκέφτηκα εγώ τώρα. Βέβαια μπορείς να πεις ότι, “OK γά**το και πάνε με την ιστορία, δεν πειράζει, δεν χρειάζονται όλα εξηγησεις”. Anyway, ήθελα να το πω γιατί μου την έκανε!

Comments