top of page

Deadpool 2, Movie Review



SuperHero Archives 29.03.2021:

Είναι ουκ ολίγες οι φορές που κάποιοι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να αντιγράψουν κάτι που έκανε μεγάλη επιτυχία και “έφαγαν το μούτρα τους”, ακόμα και αν ήταν οι ίδιοι συντελεστές πίσω από το project. Λίγες φορές όμως κάτι γίνεται και “τα αστέρια μπαίνουν στην κατάλληλη σειρά” και κάποιοι κάνουν το ίδιο πράγμα, με τα ίδια γνωρίσματα το οποίο είναι το ίδιο ή και ακόμα καλύτερο από το προηγούμενο του. Σε αυτή τη στήλη το έχουμε δει με το Guardians of the Galaxy Vol.2, που στην ουσία δεν ήταν τίποτα παραπάνω από το πρώτο αλλά με πιο έντονα τα καλά χαρακτηριστικά του. Ε, αυτό έχουμε και εδώ αν και δεν είναι όλα τα καλά χαρακτηριστικά πιο έντονα, καθώς επίσης έχουμε και την προσθήκη κάποιων καινούργιων, ίσως για να δικαιολογείται και το “2” στον τίτλο.


Για να τελειώνουμε με τα “ίδια” να πω ότι έχουμε ίδιο cast (εκεί που πρέπει να είναι ίδιο), το ίδιο “πάλι καλά που είναι άνω των 18 και γίνεται μακελειό”, το ίδιο “πάλι καλά που είναι άνω των 18 και έχουμε τα αστεία αυτά που έχουμε”, η ταινία δεν παίρνει τον εαυτό της στα σοβαρά, το σπάσιμο του 4ου Τοίχου (πάλι μόνο από τον πρωταγωνιστή), τα ίδια καλά εφέ, η ίδια καλή χημεία μεταξύ των ηθοποιών και τέλος τις άπειρες αναφορές σε pop culture μέσα από αστεία του πρωταγωνιστή και όχι μόνο. Κλείνουμε με αυτά από την αρχή για να μην χρειαστεί να γραφτούν πάλι παρακάτω.

Στα διαφορετικά αρχίζουμε για ακόμα μια φορά με την πλοκή. Αυτή έχει να κάνει με τον Cable. Όπως μας υποσχέθηκε ο Deadpool, στη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους της πρώτης ταινίας, έχουμε τον χρονοταξιδιώτη των X-Men (βασικά έναν από αυτούς, έχουν πολλούς οι X-Men)! O Cable πάει πίσω στο χρόνο για να αποτρέψει κάτι και εκεί θα βρει έναν Deadpool ο οποίος προσπαθεί μάταια να πεθάνει. Ο λόγος που ο πρωταγωνιστής μας θέλει να το κάνει αυτό είναι απλός: μετά από τις περιπέτειες του στην πρώτη ταινία δεν έχει ξεχάσει το επάγγελμα του, και αυτό ήταν μισθοφόρος. Κάνει, λοιπόν, τις δουλειές που κάνει, ακόμα καλύτερα αυτή τη φορά μιας και έχει τις δυνάμεις που έχει, μια δουλειά πάει λίγο στραβά (spoiler alert) και η αγαπημένη του σκοτώνεται (end of spoilers). Έτσι η ζωή για τον Wade δεν έχει πλέον νόημα. Ήρθε πάλι η ώρα να αρχίσω τα καλά σχόλια για μια ταινία που το αξίζει. Όπως έγραψα και για την πρώτη, οι δημιουργοί έχουν κάνει το έξυπνο να πάρουν στοιχεία από τα comics του antihero και να τα βάλουν στην ταινία με έναν άλλον τρόπο, αλλά πάντα με σεβασμό στο υλικό που έχουν και στους fans που έχουν αγαπήσει αυτά τα στοιχεία.


Spoiler Alert

Πληροφοριακά να πω ότι στα comics ο Deadpool είναι ερωτευμένος με την μορφή του Θανάτου στο Marvel Universe που ακούει στο όνομα Lady Death, με την οποία είναι και ο Thanos btw. Ο Deadpool όμως δεν μπορεί να πεθάνει, κάτι που τον κρατάει μακριά από την αγαπημένη του. Έτσι οι δημιουργοί εδώ πήραν αυτό από τα comics και το έφτιαξαν έτσι ώστε να κολλάει με την ταινία τους. Η Vanessa πεθαίνει από μ**ακία του Wade αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να πάει να την βρει στην μετά θάνατον ζωή καθώς δεν μπορεί να πεθάνει. Και η αλήθεια είναι ότι προσπαθεί πολύ να πεθάνει σε αυτή την ταινία!

End of Spoilers

Με αυτό το περιστατικό στη ζωή του Wade, έχουμε να κάνουμε με έναν Deadpool που παίρνει λίγο πιο σοβαρά τα πράγματα, αλλά προσοχή, όχι τόσο σοβαρά ούτως ώστε να χάσει ο χαρακτήρας τα βασικά γνωρίσματα του. Η ταινία είναι γενικά λίγο πιο “σκοτεινή” και “σ**τόψυχη” από την πρώτη θα έλεγα αλλά πάντα με το στυλ και το χιούμορ του Deadpool. Έτσι ο βασικός ανταγωνιστής μας πατάει στα χνάρια του Stryker από τα X-Men και είναι ένας άνθρωπος που απλά φοβάται τους μεταλλαγμένους και για να το πάνε ένα βήμα παρακάτω (στη “σ**τοψυχία” που έγραψα πιο πάνω) κάνει πειράματα πάνω σε παιδιά για να δει αν μπορεί να αντιστρέψει τις δυνάμεις τους (;). Στο ίδρυμα του “The Headmaster”, όπως είναι απλά το όνομα του, γνωρίζουμε και έναν βασικό χαρακτήρα όλης της πλοκής της ταινίας που ακούει στο όνομα Firefist. Ο μικρός είναι το άτομο κλειδί για την άφιξη του Cable αλλά και ένας άνθρωπος που ο Wade θέλει να του αποδείξει ότι ενδιαφέρεται γι’ αυτόν. Ναι, είναι τόσο απλή η ανάμειξη του Deadpool στο όλο θέμα. Το καλό με αυτό είναι ότι δεν χρειάζεσαι και τίποτα άλλο για μια ταινία σαν και αυτή, το κακό είναι ότι όντως αν το δεις “από μακριά” είναι λίγο βλακεία ο λόγος που ο Deadpool ειναι στην όλη φάση, για να μην πω καθαρά τύχη, δηλαδή άσχημο σενάριο, κάτι που βέβαια πετάει σαν πλάκα ο Deadpool κάποια στιγμή μέσα στην ταινία. Εκεί είναι που το συγχωρείς και πας παρακάτω, στο γεγονός ότι είναι έτσι η δημιουργία και οι πρωταγωνιστές της που μπορεί να σου δώσει για κάτι μια αιτία του κ*λου αλλά επειδή και οι ίδιοι το ξέρουν αυτό, παίζουν με αυτό και δεν προσπαθούν να το κρύψουν πίσω από κάτι σαν "έτσι-είμαι-και-σε-οποιον-αρέσω-βλ.-Captain-Marvel-σκηνικό".

Στην τελική όμως έχουμε “έρθει” εδώ για την καφρίλα, τα τραβηγμενα αστεία και τον κωμικό χαρακτήρα της ταινίας. Και αυτή τα κάνει όλα καλά. Η κωμωδία, που πάει χέρι-χέρι με τη “μαυρίλα”, κάνει πολλές φορές έξυπνα αλλά μαύρα αστεία, οπότε αν το δεις από μια άλλη μεριά έχουμε μια καλή εξέλιξη της πρώτης ταινίας, που είχαμε πολύ λίγη “μακάβρια πλάκα”. Εδώ η δουλειά που έχει πέσει σε αυτό είναι πολύ μεγαλύτερη και αρκετά καλύτερη σε σημείο που κάποιες φορές θα πιάσεις τον εαυτό σου να γελάει με κάτι που δεν είναι και τόσο αστείο αλλά η παρουσίαση του από τον Deadpool στο όλο θέμα το κάνει αστείο. Και για να κλείσουμε με τον Wade να πω ότι έχει και εξέλιξη ο χαρακτήρας. Είδες αν είναι καλοί οι δημιουργοί. Σε μια ταινία που δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο (καλά παντού χρειάζεται αλλά λέμε τώρα) ο πρωταγωνιστής έχει, όπως γράφω πάντα, αρχή, μέση και τέλος. Ο χαρακτήρας του Wade είναι σε μια φάση της ζωής του όταν αρχίζουμε την ταινία, πάει σε μια άλλη στη μέση και τελικά, έχοντας πάρει τα “μαθήματα” που πρέπει να πάρει από τα γεγονότα του σεναρίου, “καταλαβαίνει και ενηλικιώνεται” φτάνοντας στο τέλος της ταινίας να είναι κάτι άλλο. Και πάλι προσοχή, όχι κάτι άλλο σαν χαρακτήρας, αλλά κάτι πιο βελτιωμένο να το πω αλλιώς (και ίσως πιο σωστά) σε σχέση με το πως ήταν στην αρχή.

Η δουλειά δεν μπορεί να κρυφτεί και είναι μια δουλειά που έχει γίνει, τουλάχιστον, με σεβασμό στο υλικό που μας δίνουν τα comics και στους fans. Καταλαβαίνω όπως πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πουν ότι δεν ήταν ωραίες οι αλλαγές που έκαναν αλλά πραγματικά πιστεύω ότι είναι ότι πιο κοντά μπορούσαν να κάνουν με το υλικό για να το φέρουν στην ταινία τους. Ακόμα και εγώ δεν συμφωνώ με όλα. Πχ. ο λόγος που ο Cable ήρθε πίσω στο χρόνο, καθώς και τα στοιχεία που έχουμε για το τι είναι αυτός, με βρίσκουν κάθετα αντίθετο και δεν μου αρέσουν, γιατί κατά τη γνώμη μου αλλοιώνουν τον χαρακτήρα αυτόν από τα comics αλλά ποιός νοιάζεται; Αν θες να το δεις και έτσι, οι δημιουργοί ήταν τόσο “μάστορες” που σε κάτι “πιουρίστες” (σαν και του λόγου μου) έκαναν να τους αρέσει κάτι που αλλάζει τόσα πολλά από τα comics, πράγμα που σε άλλες SuperHero ταινίες έχω κράξει!


Τελικά, σχεδόν, το ίδιο “μπαλάκι” έπεσε και δεύτερη φορά στο ίδιο σημείο. Αν και έχουμε να κάνουμε με άλλο σκηνοθέτη, είναι φανερό ότι και πάλι όλοι οι συντελεστές έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά και έχουμε στα χέρια μας κάτι που, αν μη τι άλλο, θα το εκτιμήσεις για την κωμωδία του, που για ακόμα μια φορά έχει να κάνει με το αν συμβαδίζουν τα “χιούμορ” σας βέβαια. Και πάλι οι λέξεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι “καθαρή διασκέδαση”, αλλά αυτή τη φορά, “με το κάτι παραπάνω της”. Για να σκεφτείς πόσο καλές είναι αυτές οι ταινίες τα Marvel Studios, που έχουν πλέον τα δικαιώματα για τους μεταλλαγμένους, σκέφτονται να κάνουν την πρώτη τους “R” ταινία με το Deadpool 3. Αν πίσω από τις κάμερες πληρώσουν και τους ίδιους ανθρώπους θα μιλάμε για κάτι που σίγουρα θα είναι πολύ καλό. Ίδωμεν λοιπόν…


ΥΓ. O Juggernaut γ*μάει!! Καταπληκτικός!


Comments


bottom of page